Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Tcpcrypt - Encrypting the Internet

Με τη είσοδο της ψηφιακής κοινωνικής δικτύωσης οι επιτραπέζιοι υπολογιστές άλλαξαν ραγδαία τα τελευταία χρόνια μορφή (βλ. tablet pc, smartphone), παρέχοντας αυξημένες δυνατότητες για το μέσο χρήστη όπως εύκολη μεταφερσιμότητα και επικοινωνία με άλλους χρήστες, με σχεδόν εφάμιλλη επεξεργαστική ισχύ και δυνατά γραφικά σε σχέση με αυτών των επιτραπέζιων υπολογιστών.

Όμως κάποια πράγματα δεν αλλάζουν, όπως ο τρόπος που γίνεται η επικοινωνία και η αποστολή δεδομένων μεταξύ ομοιογενών (π.χ. pc με pc) ή ετερογενών υπολογιστικών συστηματων (π.χ. pc με κινητό). Συγκεκριμένα η επικοινωνία και η αποστολή βασίζεται στο πρωτόκολλο* tcp (transmission control protocol) που τον ρόλο του μπορούμε να τον παρομοιάσουμε με αυτόν του τροχονόμου. Δηλαδή, προσθέτει τον απαραίτητο μηχανισμό έλεγχου ροής έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ακεραιότητα της αποστολής και παραλαβής πακέτων. Aν και ακόμα χρησιμοποιείται, γιατί όχι μόνο απλά δουλευει καλά και επάνω σε αυτό έχει χτιστεί το internet, υπάρχει κάτι το οποίο δεν μπορεί να κάνει, να διασφαλίσει την επικοινωνία μας κρυπτογραφημένη ώστε να μην είναι δυνατό για ένα χακερ να κλέψει τα δεδομένα που ανταλλάσουμε. Για το λόγο αυτό, αναπτύχθηκαν διάφορα άλλα πρωτόκολλα που στη βάση χρησιμοποιούν το tcp όπως το ssl. Όμως, αν ένας μέσος χρήστης θελήσει να εφαρμόσει τα νέα ασφαλή πρωτόκολλα για τους υπολογιστές που χρησιμοποιεί, θα συναντήσει αρκετές δυσκολίες στην εφαρμογή τους λόγω των πολλών παραμετροποιήσεων π.χ. η βιβλιοθήκη openssl και openssh..και εδώ είναι που μπαίνει η έννοια του tcpcrypt όπως αναφέρεται στην επικεφαλίδα του άρθρου.

Το tcpcrypt είναι μια ενδιαφέρουσα και αξιοσημείωτη προσπάθεια για ασφαλής επικοινωνίες, με εύκολη εφαρμογή, που έγινε από μια ομάδα ειδικών σε θέματα ασφάλειας και που βραβευτήκαν από το αμερικανικό εθνικό κέντρο επιστήμης και από την Intel. Η ιδέα τους ήταν απλή, αντί να φτιάξουν κάτι καινούριο, πήραν το tcp που ήδη δουλεύει καλά και το αναβάθμισαν ώστε, εκτός από τον έλεγχο της αποστολής και παραλλαβής δεδομένων, να μπορεί να εγκαθιδρύει και ένα ασφαλές κανάλι επικοινωνίας, δηλαδή τα δεδομένα να μεταφέρονται και ακέραια και κρυπτογραφημένα. Η εγκατάσταση του είναι πολύ έυκολη όπως θα εγκαθιστούσαμε ένα απλό πρόγραμμα.
Μπορούμε να το βρούμε στη σελίδα http://tcpcrypt.org/ στην ενότητα download τόσο για έκδοση windows όσο και για unix-like συστήματα.
Το πλεονέκτημα του είναι ότι δεν αντικαθιστεί το πρωτόκολλο tcp του λειτουργικού συστήματος αλλά του προσδίδει νέες λειτουργίες, αυτό σημαίνει ότι διατηρείται η συμβατότητα μεταξύ υπολογιστών είτε έχουν εγκατεστημένο το tcpcrypt είτε όχι. Για παράδειγμα:
1)  Όταν ανταλλάσουμε δεδομένα μεταξύ υπολογιστών που έχουν εγκατεστημένο το tcpcrypt, η επικοινωνία θα γίνει σε πρωτόκολλο tcpcrypt
2) Όταν ανταλλάσουμε δεδομένα μεταξύ υπολογιστών που ο ένας έχει εγκατεστημένο το tcpcrypt και ο άλλος το tcp, τότε η επικοινωνία επιτυγχάνεται με το απλο tcp για συμβατότητα.
Τα οφέλη είναι προφάνης γιατί αν εγκαθιστόταν σε όλους τους υπολογιστές του διαδικτύου τότε αυτόματα όλο το internet θα κρυπτογραφόταν.
Τέλος, όπως αναφέρουν οι δημιουργοί του, δεν προκειται για πανάκεια και αντίμετρο στις επιθέσεις των χάκερ, αλλά λειτουργεί σαν αποτρεπτικός παράγοντας και εμπόδιο που σηκώνει το πύχη πολύ ψηλά μέχρι να ξεπεραστεί.
Όντως πολύ καλή δουλειά.



Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Αντίο κυρα-Δόμνα...

Όλο το έργο της Ελληνίδας Δόμνας Σαμίου, όπως παρουσιάζεται μέσα από το καλλιτεχνικό σύλλογο που φέρει προς τιμήν της το όνομα της, μπορούμε να το αναζητήσουμε στη σελίδα http://www.domnasamiou.gr/


 

dos to windows Character Set Convertor

Αν θέλει κάποιος να ανακτήσει και να αναζητήσει κάποια πληροφοριά σε παλιά ηλεκτρονικά αρχεία από δουλειές του, τα οποία τα έχει γράψει σε συστήματα της δεκαετίας του '80 και του '90, τότε που οι κειμενογράφοι έκαναν την πρώτη εμφανισή τους, καταργώντας την γραφομήχανή, υπάρχει το ενδεχόμενο, ενώ το αγγλικό κείμενο να εμφανίζεται σωστά, το ελληνικό να εμφανίζεται διαστρεβλωμένο. Αυτό συμβαίνει διοτί, καθώς οι υπολογιστές εξελλίσονταν με νέες δυνατότητες, δημιουργήθηκε η ανάγκη για υποστήριξη περισσότερων συμβόλων εκτύπωσης, όπως π.χ. το σύμβολο του ευρό €.
Για να γίνει αυτό όμως έπρεπε να αλλάξει και ο τρόπος κωδικοποίησης των αλφαριθμητικών συμβόλων στους υπολογιστές ώστε να υποστηρίζονται περισσότερα σύμβολα.Μέχρι και την έκδοση 98 των Microsoft Windows, τα ελληνικά αλφαριθμητικά σύμβολα απεικονίζονταν με τη κωδικοποίηση Cp737, μεταγενέστερα η τυποποίηση άλλαξε σε iso-8859-7 ή cp1253, με αποτέλεσμα κείμενο το οποίο είχε δημιουργηθεί με cp737 να μην εμφανίζεται στα νέα λειτουργικά συστήματα που όλα τώρα υποστηρίζουν κωδικοποίηση iso-8859 (-1 latin, -2 ..-3..-7 greek). Ακόμα και σήμερα διατηρούνται σε λειτουργία συστήματα., τα οποία παράγουν αρχεία με το παλιό πρότυπο και ο λόγος είναι κυρίως η πολυπλοκότητα, π.χ. σε τράπεζες, και το κόστος για να γίνει η αναβάθμισή τους. Οπότε είναι αναγκαία η μετατροπή με κάποιο πρόγραμμα των αρχείων από cp737 σε iso-8859-7 για τη διατήρηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των υποσυστημάτων ενός πληροφοριακού συστήματος.

Παρακάτω παραθέτω ένα μικρό πρόγραμμα για τέοιες μετατροπές. Το πλεονέκτημα του είναι ότι παρέχει διαλειτουργικότητα και είναι ανεξάρτητο πλατφόρμας λειτουργικού συστήματος. Το μόνο που χρειάζεται είναι να είναι εγκατεστημένη στο σύστημα σας η java. To πρόγραμμα μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ (md5checksum 128 bit : e1e4cd85bbb064f0243bb1c61e17c36c). Η έκδοση είναι v1και τρέχει κυρίως σε περιβάλλον γραμμής εντολών, αλλά διατίθεται και απλό γραφικό περιβάλλον windows (εικόνα παρακάτω) όπως αναφέρεται στη σημείωσ. Υποστηρίζει μετατροπές μεταξύ οποιοδήποτε αλφαλιθμητικών συνόλων (Περισσότερους κωδικούς αλφαριθμητικών σετ για μετατροπές ανάμεσα σε ασύμβατα συστήματα μπορείτε να βρείτε εδώ)

Χαρακτηριστικά:
Το τρέχουμε ως εξής: java charsetConvertor filein code1 fileout code2 ή διπλό κλικ στο αρχείο   ansioem.hta
π.χ. μετατροπή κειμένου από παλαιότερο σετ ελληνικών χαρακτήρων cp737 σε καινούριο iso8859
java charsetConvertor filein Cp737 fileout  ISO8859_7


Σημείωση: περιλαμβάνεται απλό γραφικό μενού (εκτελέσιμο ansioem.hta) για μετατροπές από παλιο σε ελληνικό κείμενο Cp737 σε νέο iso8859_7. Υποστηρίζει Windows2000 και xp
Περισσότερες πληροφορίες στο text αρχείο του zip