Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Μπορεί το ανοικτό λογισμικό να παίξει ρόλο στη δημόσια διοίκηση; περίπτωση opengov

Τον τελευταίο καιρό τα εργαστήρια του opengov (labs opengov) κάνουν μια προσπάθεια να συλλέξουν προτάσεις και ιδέες για διάφορα θέματα που διέπουν το δημόσιο. Αποσκοπεί στην ευρύτερη συμμετοχή του κόσμου, με υποβολή είτε κάποιας νέας ιδέας είτε πρότασης για μια σειρά νευραλγικών θεμάτων, όπως καταπολέμηση γραφειοκρατίας, απλουστοποίηση διαδικασιών, ορθολογική χρήση κονδυλίων κ.α.
Η κύρια ιδέα είναι η συλλογή όσο περισσότερων προτάσεων γίνεται, καμιά φορά και το ασήμαντο και το πιο απλό μπορεί να κάνει τη διαφορά, στη συνέχεια μπορεί να βγεί κάποιος βαθμός σύγκλισης ανάμεσα στις προτάσεις για τη κατάληξη σε μια, και τέλος, γιατί όχι, στη προώθηση της εφαρμογής της στο ευρύτερο δημόσιο, εσείς γιατί νομίζετε το gmail ήταν για πολλά χρόνια σε beta έκδοση; (βλ. crowdsourcing)
To εργαστήριο έχει ανοίξει τον 5ο θεματικό κύκλο που είναι αφιερωμένος στην υποβολή προτάσεων για την μείωση του λειτουργικού κόστους των φορέων του δημοσίου και στην βελτίωση των διοικητικών διαδικασιών που αφορούν στις συναλλαγές της δημόσιας διοίκησης με πολίτες και επιχειρήσεις. Η υποβολή πρότασης μπορεί να γίνει είτε μέσω υποβολής ιδέας είτε μέσω υποβολής τεκμηριωμένης τεχνικής λύσης. Οπότε μη διστάσετε και εσείς να κάνετε την πρόταση σας, είτε είστε θεωρητικοί είτε πρακτικοί τύποι, το πολύ πολύ να σας καλέσουν να εξηγήσετε στους υπεύθυνους τι είναι αυτό για το οποίο μιλάτε :) Η δική μου πρόταση έχει σχέση με κάτι πιο πρακτικό μέσα από το πεδίο ενδιαφέροντος μου, αν σας άρεσε ή πιστέυεται ότι μπορεί να έχει κάπιοο είδος εφαρμογής, τότε δε μένει παρά να την ψηφίσετε. Μπορείτε να τη βρείτε εδω και εδώ
Επίσης διαβάσαμε και μια πολύ καλή πρόταση σχετικά με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που κατατέθηκε στο τέταρτο θεματικό κύκλο. 
Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Πρωτόκολλο επικοινωνίας με ERPs, φακέλους ασθενή

σημ: το opengov έχει υλοποιηθεί με το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα WordPress
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου