Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

dos to windows Character Set Convertor

Αν θέλει κάποιος να ανακτήσει και να αναζητήσει κάποια πληροφοριά σε παλιά ηλεκτρονικά αρχεία από δουλειές του, τα οποία τα έχει γράψει σε συστήματα της δεκαετίας του '80 και του '90, τότε που οι κειμενογράφοι έκαναν την πρώτη εμφανισή τους, καταργώντας την γραφομήχανή, υπάρχει το ενδεχόμενο, ενώ το αγγλικό κείμενο να εμφανίζεται σωστά, το ελληνικό να εμφανίζεται διαστρεβλωμένο. Αυτό συμβαίνει διοτί, καθώς οι υπολογιστές εξελλίσονταν με νέες δυνατότητες, δημιουργήθηκε η ανάγκη για υποστήριξη περισσότερων συμβόλων εκτύπωσης, όπως π.χ. το σύμβολο του ευρό €.
Για να γίνει αυτό όμως έπρεπε να αλλάξει και ο τρόπος κωδικοποίησης των αλφαριθμητικών συμβόλων στους υπολογιστές ώστε να υποστηρίζονται περισσότερα σύμβολα.Μέχρι και την έκδοση 98 των Microsoft Windows, τα ελληνικά αλφαριθμητικά σύμβολα απεικονίζονταν με τη κωδικοποίηση Cp737, μεταγενέστερα η τυποποίηση άλλαξε σε iso-8859-7 ή cp1253, με αποτέλεσμα κείμενο το οποίο είχε δημιουργηθεί με cp737 να μην εμφανίζεται στα νέα λειτουργικά συστήματα που όλα τώρα υποστηρίζουν κωδικοποίηση iso-8859 (-1 latin, -2 ..-3..-7 greek). Ακόμα και σήμερα διατηρούνται σε λειτουργία συστήματα., τα οποία παράγουν αρχεία με το παλιό πρότυπο και ο λόγος είναι κυρίως η πολυπλοκότητα, π.χ. σε τράπεζες, και το κόστος για να γίνει η αναβάθμισή τους. Οπότε είναι αναγκαία η μετατροπή με κάποιο πρόγραμμα των αρχείων από cp737 σε iso-8859-7 για τη διατήρηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των υποσυστημάτων ενός πληροφοριακού συστήματος.

Παρακάτω παραθέτω ένα μικρό πρόγραμμα για τέοιες μετατροπές. Το πλεονέκτημα του είναι ότι παρέχει διαλειτουργικότητα και είναι ανεξάρτητο πλατφόρμας λειτουργικού συστήματος. Το μόνο που χρειάζεται είναι να είναι εγκατεστημένη στο σύστημα σας η java. To πρόγραμμα μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ (md5checksum 128 bit : e1e4cd85bbb064f0243bb1c61e17c36c). Η έκδοση είναι v1και τρέχει κυρίως σε περιβάλλον γραμμής εντολών, αλλά διατίθεται και απλό γραφικό περιβάλλον windows (εικόνα παρακάτω) όπως αναφέρεται στη σημείωσ. Υποστηρίζει μετατροπές μεταξύ οποιοδήποτε αλφαλιθμητικών συνόλων (Περισσότερους κωδικούς αλφαριθμητικών σετ για μετατροπές ανάμεσα σε ασύμβατα συστήματα μπορείτε να βρείτε εδώ)

Χαρακτηριστικά:
Το τρέχουμε ως εξής: java charsetConvertor filein code1 fileout code2 ή διπλό κλικ στο αρχείο   ansioem.hta
π.χ. μετατροπή κειμένου από παλαιότερο σετ ελληνικών χαρακτήρων cp737 σε καινούριο iso8859
java charsetConvertor filein Cp737 fileout  ISO8859_7


Σημείωση: περιλαμβάνεται απλό γραφικό μενού (εκτελέσιμο ansioem.hta) για μετατροπές από παλιο σε ελληνικό κείμενο Cp737 σε νέο iso8859_7. Υποστηρίζει Windows2000 και xp
Περισσότερες πληροφορίες στο text αρχείο του zip



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου